Gratis SEO tools

Een computer met internetverbinding en een webbrowser zijn de absolute minimumvereisten om SEO toe te passen. Echter, indien men slechts over deze middelen beschikt, moet men geen spectaculaire resultaten verwachten. Gelukkig bestaan er nog tal van andere tools die de SEO specialist kan gebruiken om het SEO proces zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. In de afgelopen vier jaar heb ik al tal van SEO tools uitgetest. Hieronder vindt u alvast de SEO software die volgens mij niet mag ontbreken binnen het arsenaal aan SEO-hulpmiddelen

Gratis SEO tools

Dure software nodig? Volgens mij niet. Tenminste, als u puur recreatief met SEO bezig bent. Er zijn een heleboel gratis tools die u al flink op weg helpen. Ik kan niet meer zonder deze:

 • Google Keyword Tool
  Deze tool is wat mij betreft, de heilige graal binnen SEO. Zonder de Keyword Tool, geen betrouwbaar zoekwoordonderzoek. En zonder een degelijk zoekwoordonderzoek, geen goede Onpage en Offpage optimalisatie van uw website. U kunt gewoon niet zonder.
 • Website Validator
  De W3C validator is een gratis tool waarmee u kunt nagaan in hoeverre uw website voldoet aan de richtlijnen en best practices ontwikkeld door het World Wide Web Consortium. Leuk om te zien, maar enkel bruikbaar voor de technische SEO’er.
 • Google’s Centrum voor Webmaster
  Het vertrekpunt voor al wie goed wenst te scoren in Google is het Centrum voor Webmasters: http://www.google.com/webmasters. Op deze pagina worden de zes meest essentiële informatiebronnen en tools gebundeld inzake de indexatie van een website in Google. Dit zijn de Webmaster richtlijnen, de officiële Googleblog, het Helpforum voor Webmasters, de wizard voor de status van uw site, de pagina ‘inhoud verzenden naar Google’ en het Google Hulpprogramma voor Webmasters. Laatstgenoemde is een belangrijke tool voor SEO. Na aanmelding bij deze tool wordt uw site toegevoegd en geverifieerd. Vervolgens krijgt u een uitgebreide set aan statistieken en analyses.
 • SEO Book toolbar
  Ok, er zijn tegenwoordig veel gratis SEO toolbars te downloaden. Maar zelf ben ik helemaal weg van de SEO Book Toolbar. Hij is overzichtelijk, ziet er niet jaren ’90 uit en bevat alle informatie die ik nodig heb. In een mum van tijd bekijk ik de backlinks van de webpagina die ik bezoek. Zo stuit ik regelmatig op nieuwe linkbuilding mogelijkheden. De Google PageRank, de leeftijd van de site in kwestie, het al dan niet aanwezig zijn van nofollow links… allemaal functionaliteiten die ik bijna dagelijks benut. Een aanrader!
 • Backlink checker
  Het verkrijgen van backlinks behoort ook tot de Off-Page Optimization, maar het bekijken en analyseren van backlinks kan ook een belangrijke rol spelen bij het zoekwoordenonderzoek. Daarom beschikt de SEO’er best over een handige tool die hem in staat stelt de backlinks van zijn site, alsook de backlinks van andere (concurrerende) sites, te bekijken. Mijn favoriete sites hiervoor zijn backlinkwatch.com en seotoolbag.com.
 • Roboform
  Roboform is een van de browseraddon die ik steevast op elke pc heb staan. Het slaat al m’n wachtwoorden op onder de vorm van ‘passcards’. Zodra ik een site bezoekt waar ik niet bent ingelogd, kan ik mits een klik op de knop m’n login+wachtwoord laten invullen. Het handige aan Roboform is ook dat u die ‘passcards’ kan opdelen in verschillende mappen (bijvoorbeeld: alle social bookmarksites). Nog meer tijd bespaart u met de ‘single click form filler’. Het enige wat u hiervoor dient te doen, is het eenmalig vooraf invullen van een sjabloonformulier. Wordt dan later een website bezocht waar u een registratieformulier (gebruikers-naam, e-mailadres, leeftijd, website en dergelijke zaken) dient in te voeren, dan kunt u bij een druk op de gebruikersprofielknop deze gegevens automatisch op de juiste plaats laten invullen en dit bij eender welk registratieformulier! Roboform pro kost 24,95 EUR maar het is een kleine investering die zichzelf onmiddellijk terugbetaalt.
 • Google Analytics
  Google Analytics is dé tool voor de opvolging van uw SEO campagne. Resulteren uw inspanningen ook in meer bezoekers, meer conversies en meer winst? Alles wordt meetbaar, dankzij deze kwalitatieve en volledig gratis te gebruiken webanalyticssoftware van Google.

Betaalde SEO software

Bovenstaande SEO tools zijn, met uitzondering van Roboform, geheel gratis. Die tools kunnen u helpen bij het SEO proces, maar zullen u niet op magische wijze een goede ranking bezorgen. Zo helpen bovenstaande tools u niet bij het verkrijgen van backlinks, ook wel linkbuilding genaamd, een cruciaal aspect binnen SEO. Des te meer een reden waarom wij onze eigen linkbuilding software hebben ontwikkeld.

Voorts nog een kleine opmerking. Bovenstaande tools zijn ideaal voor de beginnende webmaster en SEO’er. Wie professioneel bezig is met SEO heeft nood aan een geïntegreerde SEO tool. In een volgende blogpost neem ik daarom SEO Powersuite onder de loep, de SEO software die elke professionele SEO firma zou moeten hebben.