Het effect van een low quality content penalty + hoe herstellen

Afgelopen maand had een van mijn sites te maken met een algoritmische penalty. Ik merkte het meteen toen ik het wekelijkse rankingrapportje binnenkreeg. Voor haast alle belangrijke zoektermen was mijn positie in Google plots gekelderd. Daar waar ik voor deze keywords steevast op de eerste pagina stond, was ik nu pas te vinden vanaf plek 50. En wat doe je als je een penalty hebt? Meteen je Google Webmaster Tools account gaan checken natuurlijk!

Wel degelijk een penalty

In m’n GWT-account was op het eerste zicht niets verrassends te zien. Geen berichtje van Google dat onethische links waren vastgesteld. Ik had immers al een tijdje geen linkbuilding meer gedaan. Nee, het ging hier louter om een algoritmische penalty.

In het zoekopdrachten-rapport kon ik duidelijk vaststellen dat het in mijn geval wel degelijk om een penalty ging, want het aantal vertoningen was van de ene dag op de andere helemaal weggesmolten:

GWT penalty

Oorzaak: low quality content

De oorzaak van het probleem vond ik onder “Indexeringsstatus”. Ik merkte namelijk dat Google plots massaal nieuwe pagina’s op mijn site begon te indexeren. Dit terwijl ik maar een klein aantal pagina’s had die geïndexeerd mochten worden.

GWT-indexeringsstatus

Voorgeschiedenis van de site

De site in kwestie is een verzamelpagina waar aan de hand van feeds automatisch content van verschillende affiliate webshops wordt gepubliceerd. Buiten een aantal zelfgeschreven landingspagina’s, gaat het dus in hoofdzaak om teksten en content die niet uniek zijn.

Ik ben me maar al te goed bewust van het feit dat dit een grote NO-GO is op vlak van SEO, daarom had ik mijn feed plugin zo ingesteld dat al deze berichten automatisch de noindex,nofollow metatag moesten meekrijgen. Dit is een stukje code waarmee je aangeeft dat Google deze pagina’s NIET mag opnemen in z’n zoekindex. Begin september had ik deze plugin up to date gebracht, maar wat is niet wist is dat de noindex,nofollow metatag sinds die update niet meer werd geplaatst op al die automatisch gegenereerde content! Gevolg: Google begon deze low quality pagina’s massaal te indexeren, met een penalty tot gevolg.

Hoe op te lossen?

Gelukkig viel dit probleem vrij gemakkelijk op te lossen. Ik vond een de Ultimate Noindex plugin waarmee ik heel simpel opnieuw een noindex,nofollow metatag kon plaatsen in al die low quality berichten. Twee weken later stelde ik tijdens het wekelijkse ranking rapportje vast dat de top-10 posities opnieuw bereikt werden. Penalty lifted:

GWT

Learnings

  • Google neemt crappy content en geautomatiseerde posts heel serieus
  • Dit type posts ALTIJD noindexen en nofollowen, teneinde een penalty te voorkomen!