Hoe je ranking binnen zoekmachines monitoren

Wat de opvolging van SEO campagnes betreft, zijn er een heleboel goede en gratis tools voorhanden. Denk maar aan Google Analytics en het Google Hulpprogramma voor Webmasters. Maar toch had ik nog steeds het gevoel dat ik één tool me ontbrak. Een van de basisprincipes van SEO is namelijk dat je je pagina’s gaat optimaliseren rond een zoekwoord of rond een zoekwoordcombinatie. Maar hoe kan je nu eenvoudig achterhalen of je SEO inspanningen ook renderen? Met andere woorden, bestaat er een tool om je ranking binnen de zoekmachines te monitoren en dit voor de zoekwoorden van uw keuze?

Alles manueel monitoren – tijdrovend

Eerlijk toegegeven, vroeger deed ik alles manueel. Stel dat ik een pagina optimaliseerde voor de zoekterm ‘linkbuilding‘, dan ging ik een aantal keer per maand deze zoekterm invoeren in Google en manueel alle pagina’s overlopen, tot ik mijn pagina tegenkwam. Vervolgens alles in een Excel gieten en eventueel ook een grafiekje eraan koppelen. Ok, ik was wel op de hoogte van RankTracker, maar dat programma kost -indien je de volledige versie wenst- al snel 200 EUR. Lees de kleine lettertjes en dan kom je te weten dat je voor die prijs slechts 6 maanden gratis updates krijgt. Ik had dan liever de meest tijdrovende (maar wel goedkoopste) methode: alles manueel doen. Maar deze week ontdekte ik CuteRank

Wat is CuteRank

CuteRank is een eenvoudig programma waarmee je kan nagaan op welke positie je site/blog (of een specifieke pagina) staat voor een door jou ingegeven zoekterm. Zo kan je zien of je gerichte linkbuilding inspanningen al dan niet renderen, alsook hoe lang het duurt eer deze daadwerkelijk leiden tot een betere ranking. CuteRank verzorgt alles: deze software toont je evolutie aan de hand van grafiekjes en tabellen. Je kan deze informatie vervolgens exporteren in een handig pdf rapport, ideaal als je als linkbuilder opdrachten uitvoert voor klanten. CuteRank is een eenmalige kost: je koopt het programma en vervolgens hoef je je nooit meer zorgen te maken. CuteRank zorgt voor automatische updates zodra je de software start en je moet helemaal géén maandelijkse vergoeding betalen.

Hoe gaat het in z’n werk

De interface van CuteRank is heel eenvoudig. Eens opgestart, klik je op “new profile”. Vervolgens dien je enkele gegevens in te vullen:

  • De site die je wil monitoren
  • De zoektermen
  • De zoekmachine, bijvoorbeeld Google.be – Nederlands

Nu enkel nog op OK klikken en je krijgt de eerste grafiekjes en tabellen te zien. Afhankelijk van het aantal zoekwoorden kan dit wel een tijdje duren. Handig om te weten: je moet niet elke pagina afzonderlijk ingeven. Enkel het hoofddomein, bijvoorbeeld Seodvize.be + de zoektermen. CuteRank zal automatisch de onderliggende pagina’s van je site detecteren en rapporteren voor de door jou gekozen zoektermen.

Klik voor een uitvergroting

Hoeveel kost het?

Update: CuteRank kost nu $59.95. Vroeger was dit meer ($79), maar toen kreeg je er updates onbeperkt bij. Sinds kort hebben ze hun prijsbeleid gewijzigd: nu betaal je minder, maar krijg je slechts 1 jaar gratis updates. Tot mijn grote spijt hebben ze dus het businessmodel van RankTracker gekopieerd. De jaarlijkse updates kosten je $10.

Mijn conclusie: CuteRank is een super programma voor het monitoren van je positie binnen de zoekmachines. Het is eenvoudig in gebruik en het werkt efficiënt en goed. Alleen jammer van de recente wijziging in hun prijsbeleid. Nu, voor $59,95 + $10 jaarlijks zal je echt geen beter programma vinden. En doe je dat toch, aarzel dan niet om hier een reactie na te laten.