seo link building

Wat is linkbuilding?

De Off-Page Optimization van een site, ook wel linkbuilding genaamd, vormt het derde luik binnen het SEO-proces. Linkbuilding staat voor het verkrijgen van externe links (backlinks) die naar de geoptimaliseerde site verwijzen. Google en andere grote zoekmachines gebruiken het aantal backlinks immers als waardemeter voor een website. Niet enkel het aantal, maar in een veel grotere mate de kwaliteit van deze links is bepalend voor een goede positionering binnen de zoekresultaten, alsook de termijn waarin deze backlinks verkregen worden.

‘Link building’ is een moeilijk en tijdrovend aspect binnen SEO. Hoe meer kwalitatieve backlinks, hoe meer vertrouwen zoekmachines stellen in een site en hoe hoger deze zal komen te staan binnen de zoekresultaten. Maar té is nooit goed! Teveel kwalitatieve links voor een site waarvan Google vindt dat deze dat niet verdient, is verdacht en kan een averechts effect teweegbrengen. Idem met een te grote hoeveelheid lagekwaliteitslinks. Laat linkbuilding ten allen tijde over aan een expert!

Kwaliteit versus kwantiteit

Wil men goed scoren, dan is het verkrijgen van kwalitatieve backlinks uiterst belangrijk. Op vlak van linkbuilding gaat kwaliteit voor kwantiteit. Een link wordt als kwalitatief beschouwd als hij aan drie eigenschappen voldoet:

  • Relevant (een soortgelijke webpagina)
  • Krachtig (PageRank, leeftijd, aantal uitgaande links)
  • Afkomstig van een betrouwbare bron

Linkbuildingtechnieken

Er zijn bijzonder veel mogelijkheden om backlinks te verkrijgen. Sommige methodes nemen veel tijd in beslag terwijl anderen juist vlot gaan maar dan weer minder kwalitatief zijn.De grote troef van een linkbuildingspecialist is ongetwijfeld zijn ervaring met het leggen van links. Voor de leek is linkbuilding een haast onbegonnen opdracht. Mocht dit niet zo zijn, dan zou iedere webmaster gewoon overdreven veel links leggen naar zijn site en zou het goed scoren binnen de zoekresultaten te gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden. Een degelijke linkbuildingcampagne is haast een fulltime bezigheid, zeker wat het goed scoren op competitieve zoektermen betreft.

Gevaren van linkbuilding

Het leggen van links is niet altijd zonder gevaar. Een te artificieel linkpatroon, bijvoorbeeld honderd backlinks op één dag, kan nefaste gevolgen hebben voor de positionering van uw site binnen de zoekresultaten. Op vlak van linkbuilding mag u zich ook niet laten verleiden door enkele verboden praktijken, wilt u een ‘penalty’ of ban voorkomen. Volgende handelingen worden expliciet verboden in de Webmaster Richtlijnen van Google:

  • Het versturen van linkverzoeken naar alle sites in uw branche. Dit wordt aanzien als spam
  • Het inkopen van links. Dit is wel toegelaten als deze als ‘nofollow’ worden ingesteld
  • Meedoen aan uitwisselingsprogramma’s voor links
  • Het plaatsen van advertorials met als doel om PageRank door te geven
  • Guest Blogging vanuit SEO-oogpunt

Waar moet u precies op letten opdat u deze wanpraktijken zeker vermijdt? Hoe kan u ervoor zorgen dat uw backlinks zowel relevant, krachtig én betrouwbaar zijn? Welke linkbuildingtechnieken leveren het snelst resultaat op en welke tools kunnen hierbij helpen? Dit en nog veel meer belangrijke zaken worden uitvoerig besproken in dit artikel: linkbuilding!

Niet genoeg tijd? U wil snel resultaat? Ga dan uw linkbuilding uitbesteden bij een professional: bekijk onze linkbuilding diensten!