Nofollow links versus Dofollow links: wat is het verschil?

Een link plaatsen naar een andere site? Dan zijn er twee mogelijkheden: nofollow links versus dofollow links. Wat is hun impact op vlak van SEO?

Dofollow, een gewone link

Er zijn twee types van links: nofollow en dofollow links. Standaard zijn alle links dofollow. Dit betekent dat ze in de ogen van Google gelden als een stem. Door het plaatsen van een link naar een andere site, geef jij immers te kennen dat je die site waardevol vindt. En als beloning komt die andere site hoger in de zoekresultaten te staan. Dit proces gaan beïnvloeden, wordt ook wel linkbuilding genaamd.

Een gewone, dofollow link ziet er in html-code zo uit:

[highlight]<a href=”http://www.seodvize.be”>Bezoek Seodvize</a>[/highlight]

Linken naar achterbuurten is gevaarlijk!

In sommige gevallen wil je niet dat de reputatie van jouw site wordt doorgegeven aan de site waar je naar linkt. Linken naar achterbuurten op het internet heeft namelijk negatieve consequenties voor de ranking van jouw site! De kans is uitermate groot dat Google jouw site hiervoor zal afstraffen, op het moment dat hun spiders deze link ontdekken. Maar wat met blog comments? Hier worden vaak URLs in geplaatst en de auteur van de blog heeft dit niet in de hand. Mede omwille van deze reden, kwam Google op de proppen met een nieuw type link: de nofollow link. Dit is een link waarmee jij expliciet aangeeft dat je NIET verantwoordelijk bent voor de site waarnaar deze link verwijst. En bijgevolg zal de site waar naar wordt gelinkt, niet stijgen in de zoekresultaten.

De nofollow link

Een nofollow link kan je met het blote oog niet onderscheiden van een dofollow link. Je moet al in de broncode van de pagina in kwestie gaan kijken om te zien of het al dan niet om een nofollow link gaat. Ook wat de html-code betreft, is het principe haast identiek. Met als enige verschil dat je een extra attribuut meegeeft in de broncode, waarin je expliciet beschrijft dat dit een nofollow link is.

[highlight]<a href=”http://www.seodvize.be” rel=”nofollow”>Bezoek Seodvize</a>[/highlight]

Komen de zoekmachinespiders dit soort link tegen op je site, dan gaan ze die link niet volgen. De reputatie van je site wordt niet doorgegeven en de gelinkte site krijgt dus geen extra linkwaarde.

Gemakkelijk nofollow links opsporen

Je denkt dat je een schitterende link hebt kunnen bemachtigen? Kijk dan eerst even of de link in kwestie niet nofollow is. Mijn favoriete tool hiervoor is de SEO Toolbar van SEOBOOK, een addon voor Mozilla browsers. Eén klik op het rode “Highlight nofollow links” icoontje op deze toolbar en alle nofollow links worden in het rood gemarkeerd.

nofollowlinks