Wat moet je doen als een slechte site naar jou linkt?

Het kan je maar overkomen. Je gaat doorheen de rubriek ‘Links naar uw site’ binnen je Webmaster Tools account en daar zie je een aantal vreemde sites tussen staan. Je klikt even door en het blijkt te gaan om om spam, adult, gok of andere louche sites waarmee jij helemaal niet geassocieerd wil worden. Veel kans dat deze links een negatieve impact hebben op jouw ranking in Google! Hoe ga je hier mee om?

Officieel standpunt van Google

  1. Contacteer de webmaster en vraag hem om de links te verwijderen
  2. Krijg je geen gehoor, dan dien je de links te disavowen (“afwijzen”)

Met het diavowen van links, geef je Google te kennen dat jij en je sites niet geassocieerd willen worden met deze links en Google er dus geen rekening mee mag houden voor het bepalen van je ranking. En het handige is dat je dit ook op domeinniveau kan doen, om alle links vanop een domein in een keer af te wijzen.

Disavow tool niet langer voor zondaars

Het is dus goed om te weten dat Google deze disavow tool niet langer ziet als allerlaatste redmiddel voor een webmaster die foute links heeft gecreëerd nu schuldbekentenis aflegt door deze tool te benutten. Het feit dat het gebruik van deze tool nu best mainstream wordt, duidt nogmaals op het feit hoe complex en belangrijk linkbuilding wel is. Verkeerde links hebben wel degelijk een negatieve impact op jouw ranking, laat je dus niet verleiden tot dergelijke wanpraktijken.

Nuttige links:

Het videofragment kan je hieronder bekijken: