Wat is het maximum aantal links dat je op een pagina mag hebben?

Vroeger stond in de richtlijnen van Google beschreven dat het maximum aantal links op een pagina niet meer mocht zijn dan 100. Had je meer dan 100 uitgaande links, dan werden links die dit aantal overschreden, niet meer gecrawled. Maar ondertussen bleef het web evolueren en Google heeft zijn richtlijnen de afgelopen jaren herzien. Matt Cutts, hoofd van het Google Webspam team, liet dat vandaag blijken in een recent gepubliceerde video.

Het ideale aantal

Matt Cutts plakte er geen exact cijfer op. Zijn tip “zorg er gewoon voor dat het aantal uitgaande links binnen een redelijk aantal blijft, dan zit je goed”. Ook gaf hij aan dat de crawlers op vandaag veel beter in staat zijn om grote hoeveelheden content en links te crawlen, en dat het oorspronkelijke aantal van ‘maximum 100 links’ dus in principe al fors achterhaald is. Voor zij die toch een aantal wensen, dan zou ik adviseren om het aantal uitgaande links toch zeker onder de 500 à 700 per pagina te houden.

Het aantal (uitgaande) links en de SEO van je site

Google kent intern een waarde toe aan te pagina’s van je site. In z’n filmpje legt Cutts ook duidelijk uit dat die waarde verdeeld wordt over alle pagina’s op je site. Stel dat je homepagina een PageRank van 5 heeft en je hebt 5 onderliggende pagina’s, dan zullen deze onderliggende pagina’s elk 1/5 van de linkwaarde krijgen (tenzij je deze links nofollow maakt). De consequentie is dus: hoe méér links, hoe meer de waarde van jouw site verdeeld wordt en hoe minder sterk de onderliggende pagina’s van jouw site worden in de ogen van Google. Overweeg daarom dus steeds of het wel zinvol is om jouw pagina’s te voorzien van honderden links. Tracht het aantal links te beperken tot de belangrijkste pagina’s voor de bezoekers van je site!

Linkbuilding en uitgaande links

Aangezien het aantal maximum uitgaande links vroeger 100 bedroeg, was het dus niet zinvol om een linkje te verkrijgen op een site of startpagina waar al 500 andere links op stonden. Maar dit filmpje leert ons dus dat Google niets heeft tegen kwalitatieve websites waar meer dan 100 (uitgaande) links op verzameld worden. Let wel, ik leg de nadruk op kwalitatief! Kanttekening: ook hier geldt: hoe meer uitgaande links, hoe minder linkwaarde voor jouw site overblijft.

Conclusie:

  • Pagina’s met meer dan 100 links vormen geen probleem meer
  • Een ‘maximum’ aantal bestaat niet, maar hou het wel binnen de perken!
  • Hoe meer links op je pagina, hoe meer de interne waarde van je pagina’s wordt verdeeld
  • Plaats bij voorkeur enkel links naar de belangrijkste pagina’s

Het volledige filmpje kan je hier bekijken: